Vad vi gör på Förskolan

På Förskolan är barnen för närvarande indelade i två grupper. Indelningen i grupperna underlättar temaarbeten, då varje grupp kan arbeta efter sina förutsättningar.

Vi arbetar utifrån LpFö 98/10 och strävar efter att trygghet, glädje, lugn och värme ska prägla vår verksamhet med genusperspektiv som genomsyrar hela verksamheten.

Några återkommande traditioner är förskolans luciatåg för föräldrar, syskon och dagbarn. Kring advent hålls ett mycket uppskattat ”Öppet hus” med jul­pyssel och vid sommarfesten ordnar barnen, personalen och ansvariga föräldrar fika och teater för hela familjen.

 

En vanlig dag på Förskolan

Vi öppnar kl 7:30 Barnen väljer mellan 3 olika rum på bottenvåningen och aktivitet på vår aktivitetstavla med max 4-6 barn i varje rum. Det ger en trygg start på dagen då man hinner prata med kompisar och pedagoger i lugn och ro.

Klockan 9:00 har vi en kort fruktsamling innan vi går ut eller har projektarbete.

Klockan 11:00 en längre pedagogisk samling (max 30 min) då vi återkopplar till det vi har gjort under förmiddagen. Barnen får en chans att reflektera, fråga, och bekräfta vad de har upplevt. Den pedagogiska samlingen kan vara lite av varje när det gäller att sjunga, räkna, prata, leka samarbetslekar, ta hänsyn till varandra genom att räcka upp handen och lyssna på varandra.

Förmiddagar: Vi är i närliggande Stiernhielmsparken en hel förmiddag per vecka. En gång per vecka tar vi en promenad till vår närmaste skogsparti. En dag har vi projektarbete och en dag MING musikstund. Fredagar är spontana dagar. Dessutom går vi på teater eller till biblioteket, och vi träffar våra dagbarn för en heldagsutflykt tillsammans.

Vi äter lunch kl 11:30

Barnen vilar därefter. De äldre barnen ligger en stund och kopplar av med att lyssna på högläsning och sago skivor i ca 30 min.. Efter vilan väljer barnen från aktivitetstavlan fram till mellanmål.

Klockan 14:30 erbjudar vi mellanmål till ungefär sex barn i taget i köket. Barnen fortsätter därefter med det valda aktivitetet tills alla har ätit mellanmål. Leken behöver inte avslutas utan barnen tar en kort paus för att äta och sedan återgår till det de höll på med tills man känner att man vill byta rum.

Cirka klockan 16:30 stänger vi övervåningen, samlar oss i vår stora mysiga soffa med böcker och läser och mumsar på en frukt, samtalar och varvar ner.

Vi stänger kl 1730.